Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Τηλεόραση


Το να κρύψουν οι γονείς το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης από τα παιδιά τους αποτελεί καλή ιδέα, αν πρόκειται για το μόνο τρόπο που μπορεί να περιορίσει το χρόνο που περνούν μπροστά στην οθόνη, αναφέρει νέα έρευνα.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Pediatrics’, ανακάλυψε ότι παιδιά που περνούν ώρες καθημερινά μπροστά στην τηλεόραση ή σε κονσόλες παιχνιδιών έχουν περισσότερες ψυχολογικές δυσκολίες , όπως προβλήματα σχέσεων με τους συνομηλίκους τους, υπερκινητικότητα ή προβλήματα συμπεριφοράς, καθώς και συναισθηματικά θέματα σε σχέση με παιδιά που δεν περνούν ώρες στην τηλεόραση.
Σε αντίθεση με αυτό που προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν, η αρνητική επίδραση του χρόνου που περνούν τα παιδιά στην τηλεόραση δεν ισοφαρίστηκε από την αύξηση των επιπέδων της σωματικής δραστηριότητας, αναφέρει η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, στη Βρετανία.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.013 παιδιά, ηλικίας 10 έως 11 ετών, τα οποία ανέφεραν το μέσο όρο των καθημερινών ωρών που περνούσαν βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας –χωρίς να μελετούν για το σχολείο- σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι απαντήσεις κυμαίνονταν από 0 έως 5 ώρες την ημέρα.
Τα παιδιά συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγιο 25 ερωτήσεων για να αξιολογήσουν την ψυχική τους κατάσταση, ενώ ο χρόνος που περνούσαν σε μέτρια έως έντονη δραστηριότητα μετρήθηκε με τη χρήση συσκευής που φορούσαν στη μέση για μια εβδομάδα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά που περνούσαν 2 ή περισσότερες ώρες την ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση ή παίζοντας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, είχαν περισσότερες πιθανότητες για υψηλά σκορ σε ερωτηματολόγια, υποδεικνύοντας ότι είχαν περισσότερες ψυχολογικές δυσκολίες σε σχέση με παιδιά που δεν περνούσαν πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη.
Ακόμα και παιδιά που είχαν σωματική δραστηριότητα αλλά περνούσαν περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα μπροστά από μια οθόνη αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο ψυχολογικών δυσκολιών, που υποδεικνύει ότι ο χρόνος μπροστά στην οθόνη είναι ενδεχομένως ο κύριος υπεύθυνος.
Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι αν και ο περισσότερος χρόνος μπροστά στην οθόνη οδηγούσε σε χαμηλότερο επίπεδο ευεξίας, η άσκηση βελτίωνε την ψυχική υγεία κάποιου. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να πιστέψουν ότι η αύξηση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας θα μπορούσε να εξουδετερώσει την αρνητική επίδραση του χρόνου που σπαταλιέται μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Η έρευνα αναφέρει ότι πολλοί γονείς και παιδιά θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το να περνά ένα παιδί πολύ χρόνο μπροστά στον υπολογιστή ή την τηλεόραση, αν αποτελεί μέρος ισορροπημένου τρόπου ζωής. Επίσης, ότι η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών μέσων δεν αποτελεί ανησυχία αν τα παιδιά είναι σωματικά δραστήρια.
Ωστόσο, τα αποτελέσματά της υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως δεν ισχύει αυτό και οι ερευνητές συμβουλεύουν τους γονείς να περιορίσουν το χρόνο που περνούν τα παιδιά τους στον υπολογιστή ή την τηλεόραση για να εξασφαλίσουν τον σωστό τρόπο ζωής.                                                                                   Μήπως η τηλεόραση σας κάνει κακό;
Σίγουρα ένας τρόπος με τον οποίο χαλαρώνετε, είναι να ξαπλώνετε στον καναπέ μπροστά από την τηλεόραση και να κάνετε ζάπινγκ ή να παρακολουθείτε τη μία εκπομπή μετά την άλλη, για ώρες. Πόσο καλό, όμως, είναι αυτό για την υγεία σας;                                                                                                               
Από μικρά παιδιά οι περισσότεροι ακούγαμε τους γονείς μας να φωνάζουν από το διπλανό δωμάτιο «μην κάθεσαι τόση ώρα στην τηλεόραση, θα χαλάσεις τα μάτια σου» και αναπόφευκτα, αυτή η φράση μας έχει πείσει με το πέρασμα των χρόνων ότι αυτή η συσκευή ψυχαγωγίας έχει και κακή πλευρά που μας βλάπτει χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
Η αλήθεια δεν απέχει πολύ απ’ αυτό, αφού πράγματι η απουσία ελέγχου στη χρήση της τηλεόρασης μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας, δε συμβάλλει ιδιαίτερα στην ανύψωση του πνευματικού μας επιπέδου – πολλές φορές μάλιστα δρα και προς την αντίθετη κατεύθυνση - ενώ ταυτόχρονα συνδέεται με διάφορα ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα.                                                Μας… «χαλάει» τον ύπνο
Το φως που εκπέμπει η τηλεόραση φαίνεται ότι είναι διεγερτικό για τον οργανισμό μας και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης που παράγεται από τον εγκέφαλο, μελατονίνης, η οποία συνήθως αυξάνεται από το απόγευμα κι έπειτα, καθώς το φως της ημέρας μειώνεται. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον φυσιολογικό ρυθμό του σώματος και να μας προκαλέσει δυσκολία στο να αποκοιμηθούμε, αίσθημα κούρασης και μη ποιοτικό ύπνο.                                                                                                                      Μεγαλώνει την πιθανότητα παχυσαρκίας                                                                                                                            
Όταν η μόνη κίνηση που κάνουμε καθώς βλέπουμε τηλεόραση είναι να πατάμε το κουμπί για την αλλαγή καναλιών στο τηλεκοντρόλ, αναπόφευκτα οι μυς μας πέφτουν σε… χειμερία νάρκη. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει για πολλές ώρες και σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει το ρυθμό του μεταβολισμού μας και σιγά-σιγά να παρατηρούμε τα κιλά να… αυξάνονται πάνω στο σώμα μας.
Πέρα, όμως, από το ρυθμό του μεταβολισμού, αλλάζουν και οι διατροφικές μας συνήθειες αναλόγως με τον χρόνο που περνάμε μπροστά από την τηλεόραση, καθώς τα διαλείμματα μας ωθούν στο να «τσιμπήσουμε» κάτι, ενώ πάντα η παρακολούθηση ταινίας συνοδεύεται με το μασούλημα κάποιας όχι και τόσο υγιεινής τροφής. Μάλιστα, απ’ ό,τι αναφέρουν οι έρευνες, για κάθε 2 παραπάνω ώρες μπροστά στην τηλεόραση την ημέρα, σημειώνεται αύξηση της παχυσαρκίας κατά 23%                                                             
Επιδρά αρνητικά στη νοητική ανάπτυξη
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στους γονείς να αποτρέπουν τα παιδιά κάτω των 2 ετών από το να βλέπουν τηλεόραση, ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά συμβουλεύει να μην ξεπερνούν τις 2 ώρες την ημέρα. Ο λόγος είναι ότι οι υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στην TV έχουν αρνητική επίδραση στη νοητική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ επιδείνωση στον ίδιο τομέα φέρνει και στους ηλικιωμένους.
Καταπονεί τα μάτια
Γενικότερα, το να εστιάζουμε σε ένα αντικείμενο για πολλή ώρα (όπως συμβαίνει και με την οθόνη του υπολογιστή) κάνει κακό στην όρασή μας, ειδικά όταν π.χ. βλέπουμε τηλεόραση για πολλές ώρες σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Καλό είναι, είτε στην περίπτωση της τηλεόρασης ή του υπολογιστή, να προσπαθείτε να αλλάζετε αντικείμενο εστίασης κάθε λίγο κοιτώντας κάπου αλλού, αλλά και να έχετε το φως αναμμένο, προκειμένου να μειώσετε την αρνητική επίδραση στα μάτια σας.
Προωθεί την επιθετική συμπεριφορά
Ερευνητές που έχουν μελετήσει τις περιπτώσεις τουλάχιστον 3 χιλιάδων παιδιών ηλικίας 3 ετών, βρήκαν ότι τα παιδιά που εκτίθενται στην τηλεόραση για πολλή ώρα, είτε άμεσα είτε έμμεσα (όταν δηλαδή βρίσκονται στο χώρο που βλέπουν άλλοι τηλεόραση) και ιδιαίτερα όταν παρακολουθούν προγράμματα που προωθούν βίαιες συμπεριφορές, εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκφράσουν κι αυτά επιθετική συμπεριφορά.
Επηρεάζει την κοινωνικότητα
Είναι ολοφάνερο ότι η τηλεόραση δεν κοινωνικοποιεί, αλλά απομονώνει και αντικαθιστά την κοινωνική αλληλεπίδραση με φίλους και οικογένεια, στερώντας από παιδιά και μεγαλύτερους τη διάδοση συναισθημάτων και ιδεών. Κάτι τέτοιο βέβαια, ίσως σε μερικούς φαίνεται αθώο, όμως μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες κοινωνικές φοβίες που ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την εξέλιξη ενός ατόμου.      
  Τάσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου