Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Πασχαλινά έθιμα


Το Πάσχα αποτελεί για τους χριστιανούς την δεύτερη μεγαλύτερη γιορτή μετά τα Χριστούγεννα. Πολλά είναι τα ήθη και τα έθιμα που τηρούνται και γιορτάζονται σε κάθε γωνιά της χώρας μας.
Παρακάτω  αναφέρουμε κάποια σημαντικά έθιμα της χώρας μας:
Λιβαδειά: Αν η Λιβαδειά είναι για φέτος ο πασχαλινός σας προορισμός, τότε σίγουρα θα έχετε την δυνατότητα να ζήσετε από κοντά το πιο χαρακτηριστικό έθιμο της εποχής που λέγεται «Πάσχα της Λιβαδειάς». Εκεί οι νέοι της πολύς συμμετέχουν στο έθιμο του «λάκκου». Μετά το Μεγάλο Σάββατο και την Ανάσταση, ένας νέος βάζει φωτιά σε έναν σωρό κλαδιά χρησιμοποιώντας την λαμπάδα του με το Άγιο Φως της Ανάστασης. Σιγά σιγά στην φωτιά αυτή θα δημιουργηθεί η κατάλληλη θράκα που θα φιλοξενήσει το ψήσιμο των αρνιών. Το γλέντι αυτό διαρκεί μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, ενώ συνοδεύεται με παραδοσιακούς χορούς, δημοτική μουσική και πολλά πυροτεχνήματα.
Καλαμάτα: Ξεχωριστά γιορτάζεται το Πάσχα και στην Πελοπόννησο. Στην Καλαμάτα συγκεκριμένα οι κάτοικοι αναβιώνουν ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στο 1821. Αυτό δεν είναι άλλο από τα «Μπουλούκια». Όλοι όσοι συμμετέχουν, φορούν υποχρεωτικά παραδοσιακές στολές και είναι οπλισμένοι με σαϊτες. Οι σαϊτες αυτές είναι ισχυρά πολεμοφόδια, αφού είναι γεμισμένα με μπαρούτι. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι συγκεντρώνονται στο γήπεδο του Μεσσηνιακού και αρχίζουν τον σαϊτοπόλεμο προσφέροντας μοναδικό θέαμα σε κάθε επισκέπτη!
Πάρος: Μοναδικό και άκρως περίεργο έθιμο της Πάρου είναι η περιφορά του Επιταφίου της Μάρπησσας την Μεγάλη Παρασκευή. Το χαρακτηριστικό αυτού του Επιταφίου είναι ότι γίνονται περίπου δεκαπέντε στάσεις. Σε κάθε στάση «φωτίζεται» και ένα μέρος του βουνού. Τα παιδιά του νησιού είναι ντυμένα είτε «Μαθητές του Χριστού» είτε «Ρωμαίοι στρατιώτες» και αναπαριστούν την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, την προσευχή στο όρος των Ελαίων, τη Σταύρωση και την Ανάσταση.
Κως: Χαρακτηριστικό του νησιού είναι ένα έθιμο που κάνουν τα παιδιά. Παίρνουν μεγάλα σιδερένια κλειδιά και αφού τα δέσουν με ένα σκοινί το κλειδί με μπαρούτι, στη συνέχεια βάζουν ένα μεγάλο κλειδί στην τρύπα του κλειδιού και περιμένουν…το βράδυ της Ανάστασης. Το Μεγάλο Σάββατο χτυπούν δυνατά τα κλειδιά στον τοίχο ώστε να εκπυρσοκροτήσουν, συνοδεύοντας έτσι τον παππά στο «Χριστός Ανέστη». Ακόμα ένα έθιμο του νησιού είναι, οι «λαμπρές». Αυτές δεν είναι άλλο από πανέμορφα μωβ λουλούδια που κόβουν οι κάτοικοι απ’ το βουνό και στολίζουν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ολόκληρη την εκκλησία.
Λευκάδα: Κάτι πολύ ξεχωριστό συμβαίνει στην Λευκάδα την Μεγάλη Παρασκευή. Όσοι βρεθούν στο νησί αυτές τις μέρες του Πάσχα, τότε θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την περιφορά των Επιταφίων με την συνοδεία της φιλαρμονικής. Οι Επιτάφιοι καταλήγουν στην παραδοσιακή ενετική κεντρική πλατεία του νησιού. Το δε Μεγάλο Σάββατο η φιλαρμονική εξακολουθεί το «ταξίδι» της περνώντας από τα σοκάκια του νησιού και παίζοντας χαρούμενους σκοπούς. Οι νοικοκυρές βγαίνουν στα μπαλκόνια και πετούν στους δρόμους πήλινες στάμνες.
Αμοργός: Το Σάββατο του Λαζάρου ο παπάς του χωριού αναθέτει σ’ ένα παιδί να πάει από πόρτα σε πόρτα και να μοιράσει τους μεγάλους σταυρούς. Αυτοί είναι φτιαγμένοι από φύλλα βάγιας. Οι νοικοκυρές ανταμοίβουν το παιδί με πασχαλινά αυγά, χρήματα και άλλα πασχαλινά δώρα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας κάθε σπίτι πηγαίνει τον σταυρό του στην εκκλησία, για να τον «λειτουργήσει».
 Κάλλια

2 σχόλια: