Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Χαρακτηριστικά οικοσυστήματα της Ελλάδας

Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε:
_ τι είναι οικοσύστημα
_ για τα γνωστότερα οικοσυστήματα της χώρας μας
_ γιατί πρέπει να προστατεύουμε τα οικοσυστήματα 

Οικοσύστημα: όλοι οι φυτικοί και οι ζωικοί οργανισμοί μιας περιοχής, καθώς και οι σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ αυτών και μεταξύ των αβιοτικών στοιχείων (νερό, χώμα, αέρας, θερμοκρασία κ.λπ.) της περιοχής
Αβιοτικό: κάθε στοιχείο που δεν έχει ζωή
Βιοτικό: κάθε στοιχείο που έχει ζωή, δηλαδή κάθε φυτικός και ζωικός οργανισμός
Πόροι: τα βιοτικά και αβιοτικά στοιχεία μιας περιοχής, τα οποία χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να καλύψει τις ανάγκες του
Ελληνικά οικοσυστήματα
Η χώρα μας λόγω του πολύμορφου ανάγλυφου της έχει ποικίλα και ενδιαφέροντα οικοσυστήματα. Ο ταξιδιώτης του ελληνικού χώρου κατά την περιήγηση του συναντά ορεινά, πεδινά, νησιωτικά και θαλάσσια οικοσυστήματα αξεπέραστου κάλλους. Στους τόπους αυτούς τα είδη της χλωρίδας και της πανίδας συμβιώνουν αρμονικά. Πολλά είναι τα σπάνια ζώα και φυτά που προκαλούν το θαυμασμό, αλλά και έχουν ανάγκη προστασίας από την εξαφάνιση.
Ο υγρότοπος Ψαλιδίου λειτουργούσε στα χρόνια της Ιταλικής κατοχής του νησιού της Κω σαν αλυκή. Τα τελευταία χρόνια η φύση κάλυψε τη διώρυγα επικοινωνίας του με τη θάλασσα, με χώμα και βλάστηση. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα έλος, που όμως εξελίχθηκε σε κορυφαίο βιότοπο. 
Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα δεκάδες πουλιά που φωλιάζουν ή επισκέπτονται τον υγρότοπο. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται και μερικά από από τα πλέον εντυπωσιακά είδη όπως τα φλαμίνγκο, οι λευκοτσικνιάδες και οι αργυροτσικνιάδες.
Εδώ βιώνουν και δεκάδες νεροχελώνες, ενώ η οργιώδης υγροτοπική βλάστηση δίνει στο τοπίο μια ξεχωριστή ομορφιά.
Περιήγηση στον υγρότοπο στο Ψαλίδι και στην Αλυκή στο Τιγκάκι, της Κω, προστατευόμενες περιοχές, ενταγμένες στο δίκτυο NATURA.: κάντε κλικ εδώ

ενεργό link
για το σπίτι
το γεωγραφικό γλωσσάριο
Τετράδιο Εργασιών : 
σελίδα 35 άσκηση  2
σελίδα 36 ασκήσεις 1 και 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου