Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Σπάρτη

ΣΠΑΡΤΗ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ
Η Σπάρτη είναι μια πόλη γνωστή και ξακουστή από την αρχαιότητα. Στην ιστορία αναφέρεται από τον Όμηρο, στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια. Επίσης στους περσικούς πολέμους θα μείνουν αξέχαστοι ο Λεωνίδας και οι 300 μαζί με τους 700 Θεσπιείς στην μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ , αφού έπεσαν τηρώντας τον νόμο τους να μην εγκαταλείπουν τη μάχη. 
Λίγα χρόνια μετά δημιούργησαν την Πελοποννησιακή Συμμαχία. Αιτία ήταν η ξαφνική ακμή της Αθήνας. Αυτό ήταν η αιτία για να ξεσπάσει ο Πελοποννησιακός Πόλεμος όπως ονομάστηκε από τον Θουκυδίδη, στον οποίο νίκησαν οι Πελοποννήσιοι.
Στη νεότερη εποχή η Λακωνία θα εξεγερθεί αρκετές φορές μαζί με άλλες περιοχές εναντίον των Τούρκων αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς οι Τούρκοι θα καταφέρνουν ως το 1800 να νικούν και τους Έλληνες και τους Βενετούς .Το 1821 η περιοχή θα εξεγερθεί με τη βοήθεια των πάντα ανυπότακτων Μανιατών .Ως το 1828 θα καταφέρουν να καταλάβουν τα κάστρα της περιοχής και να αντιμετωπίσουν τον Ιμπραήμ. Το 1834 αποφασίζεται από την αντιβασιλεία του Όθωνα η οικοδόμηση της πόλης της Σπάρτης στην αρχαία της θέση. Η Σπάρτη και γενικότερα η Λακωνία από εκείνο το σημείο ακολουθούν τις τύχες της υπόλοιπης Ελλάδας μέσα από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας.

Έλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου