Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Οι λίμνες της Ελλάδας

Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε:
_ τις μεγαλύτερες λίμνες της χώρας μας
_ να βρίσκετε στο χάρτη τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδας

Η λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας.
 
Όταν λιώνουν τα χιόνια στο Παναιτωλικό όρος, άφθονα νερά φτάνουν στην Τριχωνίδα και από εκεί στην «αδελφή της», τη λίμνη Λυσιμαχία.

Η παραλίμνια βλάστηση μαζί με τη βλάστηση των γύρω λόφων και τα υδρόβια φυτά, που επιπλέουν στη λίμνη, δημιουργούν εντυπωσιακή χλωρίδα. Νούφαρα επιπλέουν στη λίμνη, καλάμια και ψαθιά ζουν στις άκρες της, κουμαριές, θυμάρια μαζί με άλλα φυτά καλύπτουν τους γύρω λόφους. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα χώρο, στον οποίο περισσότερα από 200 είδη πουλιών βρίσκουν καταφύγιο. Η πανίδα της περιοχής, εκτός από τα πουλιά, περιλαμβάνει 18 είδη ψαριών και πολλά ερπετά. 
Η Ελλάδα έχει κι άλλες μικρές φυσικές λίμνες, 
τη Βόλβη


 τη Βεγορίτιδα

 τη Βιστωνίδα

την Κορώνεια 
(γνωστή και ως λίμνη Λαγκαδά)

 τη λίμνη της Καστοριάς

 τη λίμνη των Ιωαννίνων (Παμβώτιδα) κ.ά.

Οι λίμνες της Μεγάλης και Μικρής Πρέσπας ανήκουν και στην Αλβανία και στην Π.Γ.Δ.Μ. 

Λίμνες που συνδέονται με τη μυθολογία και την ιστορία…
Αχερουσία λίμνη: Η μυθολογία μάς λέει ότι από τις όχθες της ο Χάροντας έπαιρνε τους νεκρούς και τους μετέφερε με τη βάρκα του στο βασίλειο του Πλούτωνα και της Περσεφόνης.
Στυμφαλία λίμνη: Εκεί, όπου καθρεφτίζονται τα έλατα της Ζήρειας, η μυθολογία μάς λέει ότι ο Ηρακλής σκότωσε τις Στυμφαλίδες όρνιθες, πουλιά ανθρωπόφαγα που ζούσαν στις όχθες της λίμνης. Οι Στυμφαλίδες όρνιθες είναι πολύ πιθανόν να συμβολίζουν την αποξήρανση των ελών που υπήρχαν στην περιοχή, για να καταπολεμηθεί η φοβερή αρρώστια της ελονοσίας.
Λίμνη των Ιωαννίνων (Παμβώτιδα), η λίμνη της κυρα-Φροσύνης: Στα νερά της καθρε­φτίζεται η όμορφη και ιστορική πόλη των Ιωαννίνων. Θρύλοι και παραδόσεις του λαού μάς μιλάνε για τη λίμνη αυτή. Στα παγωμένα νερά της περπάτησε ο τούρκος πασάς Τουραχάν νομίζοντας ότι είναι μια χιονισμένη πεδιάδα χωρίς δέντρα. Επίσης είναι γνωστή για τον πνιγμό της κυρα-Φροσύνης από τον Αλή Πασά. 


«Χίλια καντάρια ζάχαρη
να ρίξω μες στη λίμνη,
για να γλυκάνει το νερό,
να πιει η κυρά Φροσύνη»
Μια άλλη λίμνη: η λιμνοθάλασσα
Πολλές φορές κοντά στις εκβολές των ποταμών δημιουργούνται ρηχές περιοχές, στις οποίες ανακα-τεύονται γλυκό και θαλασσινό νερό, οι λιμνοθάλασσες. Η γνωστότερη είναι του Μεσολογγίου, που σχηματίζεται στις εκβολές του Αχελώου ποταμού. 


Η λιμνοθάλασσα αυτή αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα ελληνικά ιχθυοτροφεία. Οι κάτοικοι της περιοχής με καλαμωτές εκτρέφουν κέφαλους, λαυράκια και τσιπούρες, είναι δε γνωστή και για το αυγοτάραχο που παράγεται από τους κέφαλους
Γεωγραφικό γλωσσάριο
Έλος: περιοχή με στάσιμα και θολά νερά 


Πανίδα: όλα τα ζώα που ζουν σε μια περιοχή
Παραλίμνια βλάστηση: η βλάστηση που υπάρχει γύρω από μια λίμνη
Χλωρίδα: όλα τα φυτά που υπάρχουν σε μια περιοχή

για το σπίτι
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδας και σε ποιο γεωγραφικό διαμέρισμα βρίσκεται η καθεμιά;
Να γνωρίζετε το γεωγραφικό γλωσσάριο
Στο τετράδιο εργασιών οι δραστηριότητες 1, 2 και 3
http://www.purposegames.com/game/6d60afd0d2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου